MILYEN ZENÉT SZERET ISTEN?

Egy kritika:

A Milyen zenét szeret Isten című könyv egész jó ahhoz képest, hogy szerzője él…

És tényleg… Mármint tényleg élek, ami azt is jelenti, hogy lehetőség van a könyv témájával kapcsolatos előadások megrendelésére. Évek óta tartok előadásokat határon innen és túl, különböző gyülekezetek, egyházak, egyházzenei konferenciák meghívásának eleget téve.

Tapasztalataim szerint a könyv és az azzal kapcsolatos előadások együttvéve rendkívül hasznosak lehetnek egy adott közösség, csoport vagy gyülekezet számára. Ennek oka, hogy amikor egy könyvet írok, úgy kell fogalmaznom, hogy mindenféle alapállású olvasó megérthesse gondolataimat. Amikor viszont előadásra hívnak, figyelembe vehetem azt is, hogy milyen közösségbe látogatok el, az adott csoport milyen múlttal, örökséggel és beállítottsággal rendelkezik, sőt még arról is szoktam egyeztetni a meghívó féllel, hogy a közösség milyen speciális kihívásokkal néz szembe aktuálisan. Egyértelmű tehát, hogy az előadáson belül egész máshová kerülnek a hangsúlyok egy református, katolikus, baptista vagy karizmatikus gyülekezet esetében, nem is beszélve az ifjúsági találkozókról vagy egyházzenei konferenciákról.

Lehetőség van arra is, hogy az előadások után fórumokon, beszélgetős alkalmakon mélyítsük el a fölvetett témát, kérdés-felelet formájában gondoljuk tovább az elhangzottakat. Egyes esetekben konkrét zenei, hangszerelési kérdéseket is megbeszéltünk már, hiszen a helyi gyülekezetek legtöbbször „hozott anyagból” tudják ellátni a zenei szolgálatokat, így igencsak elkél az értő segítség.

Kedvelj bennünket