9X9, BUÉK, és nagyon vigyázzatok!

Kedves Barátaim!

Miután az adventi időszak olyannyira sűrűre sikeredett, hogy szinte nekifutásból, frakkban csúsztam be a karácsonyfa alá, ismét klaviatúrát ragadok, hogy két igen fontos veszélyre hívjam fel becses figyelmeteket. 

Hogy a helyzet súlyosságát, valamint e poszt címét megértsétek, bevezetésként el kell mesélnem, hogy decemberben 9-szer játszottuk el Mahler 9. szimfóniáját a Budapesti Fesztiválzenekarral. Háromszor a MÜPÁ-ban, majd következett Hamburg, Bécs, Toulouse, Essen, Amszterdam, végül pedig München. Mivel pont 9-szer játszottuk a 9. szimfóniát, elhatároztam, hogy okulásként megosztom Veletek Mahler titokzatos 9-es fóbiájának különös történetét. A neves zeneszerző baljós előérzetektől gyötörtetvén meg volt győződve arról, hogy élete a 9. szimfónia megkomponálásával véget fog érni. (Erre jó okot szolgáltatott neki, hogy különös módon tényleg így járt korábban több nagy komponista is.) Tehát a 8. szimfónia után Mahler megpróbálta kijátszani a nagybetűs sorsot, és a következő szimfóniájának nem azt a címet adta, hogy 9. szimfónia, hanem - minegy megtévesztésként - így nevezte el azt: Dal a földről. Tehát Mahler "csuriba" tette ujjait, és megírta a "nemkilencedik nemszimfóniáját". Lássatok csodát: nem halt meg! Ezen fölbátorodva megkomponálta a 9. szimfóniát, sőt, hogy végképp bebiztosítsa magát, még mielőtt a 9-et bemutatták volna, gyorsan belekezdett a 10. szimfónia komponálásába is, amit már nem fejezett be. Igen, azért, mert 1911-ben, mindössze 51 évesen, a 9. szimfónia megkomponálása után meghalt. Tanulság: Ha e sorok kedves olvasói közül valaki esetleg túl van a 8. szimfóniáján, semmiképpen ne fogjon bele a 9-be, mert baj lesz! Én szóltam!

A másik figyelmeztetést egy frankfurti élményemmel kapcsolatosan kell megosztanom Veletek. Egy korábbi turné alkalmával a csodálatos Alt Oper patinás színpada mögött álldogáltam, és hangszeremmel a kezemben vártam, hogy elkezdődjön a főpróba. Egyszercsak észrevettem egy táblát, amely jól látható módon úgy lett fölcsavarozva a falra, hogy minden zenész, aki a színpadra lép, jól láthassa azt. Íme:                                                                                                                                                                                  IMG 2065

Amint látjátok, a derék német szakemberek semmit nem bíznak a véletlenre. Igazából nem is csak egy tábla, inkább egy komplett installáció figyelmeztet arra, hogy mit tegyünk, ha zombik támadnának meg minket előadás közben. Végül is egy zombitámadás esélye nem kevesebb, mint ötven százalék: vagy megtámadnak a zombik, vagy nem. Legyünk tehát fölkészültek! Ha bekövetkezne a támadás, kövessük az útmutatást: 1. Őrizzük meg nyugalmunkat. 2. Értesítsük egy felettesünket. 3. Használjuk a módfelett impozáns célszerszámot.

E két rendkívül hasznos figyelmeztetéssel szeretnék áldott, boldog új évet kívánni minden kedves olvasómnak.

Facebook hozzászólás

Kedvelj bennünket